Monday, March 12, 2007

Kennismaking

(Tekst en foto's met dank aan de site van Fons Hermans http://home.scarlet.be/fonshermans/papierenmoleken.html )

Het "Papieren Moleke" is een oude beschermde watermolen gelegen in een prachtige vallei, gevormd door de Molenbeek, op haar weg richting Leuven.
Niet enkel de belangrijke fauna en flora, maar ook de nabijheid van twee mooie vierkanthoeves nl. het Dalemhof en de Heilige Geest hoeve maken deze omgeving zo uniek.

De vallei van de Molenbeek die als het ware een afbakening vormt van het woongebied heeft een zeer hoge natuurwaarde. Het is een strook van drassige en bosrijke percelen met weelderige kruidengroei die Lovenjoel over Korbeek-Lo met Heverlee verbindt en zeer diep in het woongebied dringt. De omgeving van het Papierenmoleken is een waterwinningsgebied van de Nationale Maatschappij der waterleidingen. In 1956 werd hier voor het laatst een otter waargenomen.

Het Heilige Geesthof



Het is een grote hoeve, door de Abdij van Park opgericht, en vooral bekend door de romaanse kapel (Kapel van Overlo) die gedeeltelijk bewaard bleef. De kapel werd vermeld in de oorkonde van 1258. Zij was toegewijd aan de H.-Drievuldigheid en voorzien van een kerkelijke beneficie. Volgens de wil van de stichter moesten er wekelijks vier missen gelezen worden. In de toren hing een klokje met volgende tekst: “Ik heet Johannes Frans. Mevr. Anna Maria de Dobelberg heeft mij doen gieten. Joh. en Josephus Plumeren hebben mij gegoten.” De derde zondag van september was het feest van de wijding van de kapel, dan werden giften van raapzaad, appelen enzomeer verkocht. In de 17de eeuw werd ze vergroot, zodat de oorspronkelijke kapel dienst deed als koor. De H.- Geesthoeve waarvan de kapel nog steeds deel uit- maakt, behoorde toe aan de grote H.-Geesttafel van Leuven. Op de hoogdagen werd er onder meer brood uitgedeeld aan de armen.


Het Dalemhof.


De oudste teruggevonden eigendomsvermelding van het Dalemhof dateert uit 1533. Het werd toen verkocht met 34 ha land en 3 ha bos aan Jan de Legra die het in 1536 weer verkocht aan het Leuvense Atrechtcollege. Tussen 1726, toen de gebouwen nog in leembouw waren, en 1760 werd de hoeve grondig heropgebouwd. Volgens de kaart van 1762 stond aan de oostkant, tegen het woonbuis, nog een kleiner gebouwtje en was de tuin aan deze zijde deels met een muur omringd. Na 1830, toen de boerderij eigendom was van de Leuvense rentenier Michel-Willem Claes, wijzigde het grondplan van het Dalemhof niet meer. Wel werden er een aantal verbouwingen uitgevoerd die het uitzicht en de functie van de gebouwen grondig wijzigden.